Slovanská revue v Redutě

Bohumír Kolář, článek Olomouc.cz
(16.02.2005 - 7:36:05)

  (Olomouc) Studenti Slovanského gymnázia připravili pod vedením svých profesorů půvabnou tříhodinovou revue pro své přátele, rodiče a známé.

  Studentská revue se uskutečnila v úterý 15. února od 19.00 hodin.Charakterizovat by se dala jako velmi šťastně a obratně připravená školní akademie, ale jen ve smyslu programovém. Nechybělo na ní nic, co už odedávna středoškolští studenti od dob filozofů z Litomyšle dělávali: dramatické umění, sborový zpěv, hra na hudební nástroje, tance všeho druhu a další pódiové výstupy.
  Překvapující byla úroveň toho, čím studenti Slovanského gymnázia početné obecenstvo překvapili; mnohé ukázky předvedli účastníci mistrovských soutěží, nejednou mistři republiky, ale i reprezentanti z evropských a světových šampionátů. Studuje jich na Slovanském gymnáziu celá řada. Mistrovská úroveň se týkala ukázek moderních tanců, šermířských soubojů, ale i dalších sfér.
  Program byl ucelený a proběhl ve dvou částech s mírnou gradací ve finále. Revue trvala téměř tři hodiny a nikoho nezklamala. I z konferenciérů postupně mizela tréma a v závěru byli neméně pohotoví a vtipní, jako by šlo o profesionály. Návštěvníci si uvědomili, že v dnešní době se stává škola současnou vzdělávací institucí teprve tehdy, když svým žákům umožní poznat svět a dá jim nejen vědomosti, ale i odvahu se v něm prosadit. Právě tyto vlastnosti byly u aktérů večera velmi sympatické. Překvapující byla bezbariérovost v jevištních kontaktech studentstva a profesorů, často humorně laděná a vítaná. Pedagogickou duší slavnosti Slovanského gymnázia byla Mgr. Martina Bičová, mimořádně disponovaná profesorka jazyka českého.
Během večera vystoupila dobrá stovka studentů. Získali si srdce diváků a možná i nepředpokládané zkušenosti, které se jim vyplatí v budoucím studiu i v životě. Revue byla přehlídkou talentovaného mládí a v konečném efektu i slavnostním představením těch nejlepších, o jejichž mnohdy ani mnozí profesoři dosud nevěděli. Plodem této akce byla nepochybně hrdost a radost, která v hledišti převládla z poznání, že taková mládež vůbec existuje.
Bohumír Kolář