TYÁTR tyátruje i letos...

Martina Bičová, Do půl těla, říjen 2004

Ahoj všichni!


Tak jsme zase tady a už jsme to rozjeli! Ti, kteří již spatřili naše letošní představení (= Fr. Ringo Čech: Dívčí válka), snad nedostali osypky z nevole či nudy. Děláme, co můžem.
Samozřejmě, že „naši diváci“ = ze třídy odvedle, z dolního i horního patra atd., to jsou vlastně platící pokusní králíci. Buďte rádi, že vás to stálo jen 30 korun! Víte přece, že pokusní králíci platí obvykle životem… Já ovšem nejsem zase takový blázen, abych připravila o místo sebe a své drahé kolegy masovou likvidací vědychtivých dítek. Takže budeme pokračovat zase jen za těch nanicovatých 30 Kč.
ALE OVŠEM ! Výjimka z pravidla platí pro datum 3.11.2004, středu, 19,00 hodin! To pozveme naprosto cizí pokusná zvířátka. Nebo – že by nebyla zase tak cizí? Tak: babička, tetička, kámošku odvedle, miláček, taky ovšem děda, mamka s taťkou, jo, ještě pozvu bývalou češtinářku, ať vidí, baba. 
No dobře, my jim to teda zahrajeme - ale dráž! Přijde je to prostě draho. Celých 50 korun!
Dosti srandy, vážení, mám na srdci něco důležitého. Žijeme v době značek, zkratek, napadlo mě tedy - co založit tradici.
Úžasně Úchvatné Únorové Umělecké Události na SGO? Prostě [ 5 x U ] SGO . Oč má jít? No, Tyátr vyšle do hodin JČ na 5 minut své agenty, aby vás rozehřáli (při nynějších teplotách vně i uvnitř budovy to nebude od věci) nápady a touhou vás získat, ale vysvětlím i zde sama.

MÉ MILÉ DĚTI (mé nejoblíbenější oslovení pro rádoby dospělce… pardon), v našem ústavu nachází se tolik zajímavých osůbek, které umí spoustu poutavých věcí – a to na profesionální úrovni! V každém případě – VÍTE TO? ZNÁTE JE? Víte, kdo je bezvadný klavírista? Znáte naše šikovné houslisty, zpěváky, tanečníky a komedianty všeho druhu, co nejsou „registrováni“ školou, ale umí?
A TO JE PRÁVĚ TO! NEVÍME NIKDO NIC! Mnoho z nich předvádí své umění jaksi zásadně mimo ústav. A TO TEDA NE! Nebuďme líní ani ubátí ani nesebevědomí. Udělejme si vlastní uměleckou show, revue, jakkoli to chcete zvát. Posaďme to do Reduty, ať máme prostor a zvuk a – JEDEM! Devadesát minut zábavy „po našem“. Tyátr vše zorganizuje, dotvoří, pomůže těm, co se chtějí dramaticky zaskvět, i když nejsou v Tyátru. Obstaráme speakery, dobrého zvukaře – a je to! Dobré nápady, které nepřesáhnou 10 minut, budou vítány. NEVÁHEJTE! NEBOJTE SE! NEPODCEŇUJTE SE! Společně se nasmějeme a ještě budeme i mrkat. 
Uvědomte si laskavě, že po pololetním vysvědčení bude třeba rodiče nějak uchlácholit, poveselit, šikovně jim podstrčit tu báječnou myšlenku, že NEJEN ZNÁMKY NA PAPÍŘE JSOU VÝSLEDKY! Že máte co nabídnout i „mimo protokol“. A že tohle je patrně nerozpláče, nanejvýš budou slzet dojetím, což se následně velmi kladně projeví na kapesném a celkově vlídném zacházení. Zvažte to. Počátek února – to je náš černý kůň.

Mějte se moc hezky a odteď už vám nedám pokoj, tanečníci, muzikanti, komedoši, zpěváci a jiná umělecká verbeži…

-Martina Bičová