slovanský tyátr zazářil v hradci králové

Zdeněk Vévoda a Ondřej Hruška, Do půl těla, červen 2004  

 

V Hradci Králové se 2. až 4. dubna konal III. ročník festivalu hudebního divadla Prkna. Celá akce probíhala v místním divadle Drak a mezi šesti účastníky byl i náš Slovanský Tyátr, který přijel představit semaforský Zlatý kolovrat ve svém podání. Připravili jsme pro čtenáře Do půl těla krátkou reportáž:

DEN PRVNÍ

·    Kolem poledne vyjíždíme z Olomouce minibusem, kulisy jsou v přívěsu

·    Asi ve 14 hod. jsme v Hradci a po příjezdu se schováváme před novináři za divadlem, záběrům kamer jsme však neunikli…

·    Poprvé testujeme pódium, zkoušíme těžké pasáže a pěvecká sóla,   seznamujeme osvětlovače s našimi požadavky

·    Ubytováni jsme v jedné ze tříd Střední veterinární školy (volný čas nám zpříjemňuje sešit do patologie)

·   Navečer vyrážíme do města, psychicky se připravujeme na zítřejší vystoupení a později se vracíme do školy, kde náročný den zakončujeme účastí na společenském večeru

DEN DRUHÝ

·    snídaně v 7:30 se neujala především v „samecké“ části souboru, ale nakonec se překonáváme

·    v 9 hod. začíná v divadle program; v první, Shakespearovské kategorii vystupují soubory HM Big Mc (Mekběta), Mrsťa Prsťa Kouřim (Romeo, Julie a tak dál…) a Dream Team HM (Sen noci Svatojánské). Sedíme v publiku, kritizujeme a zároveň se začíná dostavovat tréma z blížícího se vystoupení.

·    V naší, obecné kategorii nejprve vystupuje Džžžžungle (Fauna & Flóra), poté my a na závěr Divadelní studio gymnázia Botičská (Woodoo). Předvedli jsme svůj nejlepší výkon, diváci nás čtyřikrát donutili vrátit se na pódium. Když jsme se vraceli počtvrté, všichni jsme si sedli a začali tleskat s diváky. Ti byli skvělí a naše radost z úspěchu veliká.

·   Porota měla před sebou těžký úkol. My jsme mezitím absolvovali oběd. Hodnocení se značně protáhlo. Verdikt pro Tyátr byl velmi kladný, dostali jsme cenu za nejlepší interpretaci a Bára Valentová (Daisy) cenu za nejlepší pěvecký výkon. Od 19 hodin nás čekalo fantastické představení loutkového divadla Hamlet, které všem ukázalo, že loutky nejsou jen o Kašpárkovi a Růžence. Čtyři loutkoherci svými výstupy spouštěli salvy smíchu, ohromovali scénou, hudbou i samotnými loutkami. Doporučujeme ke shlédnutí.

DEN TŘETÍ

·    Po krátkém spánku, který si vyžádaly oslavy jsme posnídali, sbalili se a vydali naposledy do Draku na divadelní seminář s předsedou poroty, hercem Jiřím Vyšohlídem. Přes dvě hodiny jsme mluvili o divadlu, ale především jsme ve skupinkách zkoušeli improvizaci na různá témata.      Asi ve 13 hod. odjíždíme z Hradce do Olomouce. Divadelní víkend skončil.