Slovanský tyátr uvede v Olomouci Maryšu

 

"Vybrali jsme si klasiku hned z několika důvodů. Úspěch předchozí inscenace Poslední sen Olleho Johanssona nás zavázal k hledání další mety a v daném složení souboru a při tak nebývale vyrovnaných hereckých výkonech studentů byla Maryša adekvátním cílem. Bude to tedy především herecké divadlo, nečekejte žádné malované kulisy a bohatou výpravu," představuje koncepci inscenace režisér Zdeněk Vévoda.

Maryšu si však musel soubor částečně poupravit. Došlo k redukci počtu postav a drobnějším škrtům, které by ale neměly nikterak ohrozit srozumitelnost ani hlavní téma. Tím je podle studentů především živoření lidí ve vleku vlastního řádu a společenských pravidel.

"Maryšu si dnes spousta lidí spojuje s motivem nenaplněné lásky nebo s obrazem otrávení Vávry, my bychom ale rádi ukázali především na skrytější problémy, které jsme sami během ročního studia textu našli a které se přenáší do současnosti," dodává představitel Vávry, letošní maturant Viktor Zavadil. Že se jedná o pohled nejmladší generace dokládá i dodatek v názvu: "L.P. 2011".

Hlavní postavu Maryši ztvární sedmnáctiletá Petra Dosoudilová, jejíž herecké kvality již otestoval i olomoucký soubor Divadla na cucky. Čtvrteční večerní premiéře předchází série dopoledních představení pro studenty gymnázia, další reprízy se očekávají v průběhu jara.

Více informací o inscenaci a souboru naleznete na webu http://tyatr.xf.cz