Maryšu zahrají studenti Slovanského gymnázia

 

26.01.2011 - (bud) - Kraj Olomoucký - str. 05

OLOMOUC

Maryšu bratří Mrštíků pohledem nejmladší generace sehrají členové studentského uměleckého souboru Slovanský tyátr. Hra o nenaplněné lásce a kritice dobových poměrů na vesnici bude mít premiéru zítra v olomouckém Divadle hudby.


„Bude to především herecké divadlo, proto nečekejte žádné malované kulisy a bohatou výpravu,“ říká režisér inscenace Zdeněk Vévoda. Původní hru si musel soubor částečně poupravit. Drobné škrty v ději a redukce některých postav by však neměly nijak ovlivnit nosné téma hry, kterým je podle studentů hlavně živoření lidí ve vleku společenského řádu a pravidel.
Na hře se od ledna minulého roku podílelo asi patnáct lidí. „Přípravu nám trochu prodloužily letní prázdniny i to, že jsme na začátku školního roku museli řešit menší změny v obsazení,“ vysvětlil Vévoda. Hlavní roli Maryši ztvární sedmnáctiletá studentka Petra Dosoudilová. Slovanský tyátr vznikl v roce 2003 na olomouckém Slovanském gymnáziu. Od té doby jeho studenti připravují průměrně jednu hru ročně a Maryša je v pořadí již desátá. Zatím posledním počinem byla inscenace Poslední sen Olleho Jahansona. Po čtvrteční premiéře, která začíná v 19.30, plánuje soubor několik jarních repríz i vystupování na festivalech. Jak dodává Vévoda, sladit některé termíny nebude jednoduché. Kromě složení maturity bude totiž několik nadějných herců usilovat také o přijetí na brněnskou JAMU.