Tančící Frida, Maryša a plejáda hereckých hvězd

20.01.2011 - Lenka Strnadová - Kraj Olomoucký - str. 05

Hned několik zajímavých titulů nabídnou divákům v premiéře divadla v Olomouckém kraji. Do Prostějova přijedou Cimrmani či herci Hana Maciuchová a Radek Brzobohatý, Olomouc zase uvede temperamentní balet o Mexičance Fridě a prostor na jevišti dostanou i klasikové jako Šrámek a jeho Měsíc nad řekou.

OLOMOUCKÝ KRAJ

Díla klasiků jako Měsíc nad řekou od Fráni Šrámka, Maryša bratří Mrštíků nebo Ibsenovo drama Domeček pro panenky (Nora), ale také velkolepé osobité projekty jako například temperamentní balet o Mexičance Fridě Kahlo či muzikál Muž před pultem. K tomu záplava hereckých hvězd, mezi nimiž nechybí Hana Maciuchová, Radek Brzobohatý, Zlata Adamovská, Jan Rosák či Bohumil Klepl.
Z pestrého programu mohou v nastávajících měsících vybírat příznivci divadla v Olomouckém kraji. Atraktivní podívaná je čeká jak na jevišti Moravského divadla Olomouc, tak v divadlech v Šumperku či Prostějově a v Kulturním středisku vMohelnici.
Plejádu zvučných titulů odstartuje v Prostějově hned v úterý 1. února Divadlo Járy Cimrmana, které v 19 hodin uvede hru Blaník. O den později se v Prostějově po několika letech objeví další pražský soubor –Divadlo Radka Brzobohatého s inscenací Lev v zimě, ve které si zahraje také Hana Maciuchová. „O inscenace je obrovský zájem, zájemcům tak už raději nabízíme vstupenky na další tituly v březnu či dubnu, které jsou volné,“ uvedla Věra Janálová z předprodejního střediska divadla a upozornila na představení Na útěku pražského Divadla Ungelt.
„Jevištní roadmovie o útěku dvou žen nastudoval v Ungeltu režisér Ladislav Smoček. Jediné dvě role jsou jakýmsi dárkem uměleckého šéfa Ungeltu Milana Heina pro skvělé herečky Janu Štěpánkovou a Zlatu Adamovskou k jejich životním jubileím,“ prozradila ředitelka Městského divadla v Prostějově Alena Spurná.
S komponovaným celovečerním baletním programem Nulová gravitace do Prostějova v únoru dorazí Balet Praha Junior a Taneční centrum Praha, jehož padesátiletou historií prošli tanečníci takových jmen jako Jiří Kylián, Vlastimil Harapes, Petr Zuska či Jan Kodet. Pod šest jednoaktových baletů se podepsali choreografové a baletní mistři z Belgie, Maďarska, Španělska, Švédska, USA i Česka. Své novinky chystá i Moravské divadlo Olomouc. Po činoherní premiéře Něco za něco divadlo obnovilo nastudování slavné opery Nabucca – dlouhodobě oblíbený titul měl v Olomouci premiéru před šesti lety a od té doby se dočkal 42 repríz.
„Dnes na jevišti zpívá spousta nových tváří – v roli Nabucca se nově představí Jakub Kettner, Nabuccovu dceru Fenenu nastudovala Barbora Polášková a vnuka krále jeruzalémského Ismaela ztvárnil Jakub Rousek,“ zmínil ředitel Moravského divadla Olomouc Josef Podstata. Za roli Abigaille byla sólistka olomoucké opery Magda Málková nominovaná na Cenu Thálie. V únoru či březnu se diváci dočkají ještě známé opery Evžen Oněgin či české klasiky Měsíc nad řekou Fráni Šrámka. Temperamentní show Frida na olomoucké jeviště přivede choreograf a režisér Robert Balogh.
Hru se zvučným názvem a více než stoletou tradicí představí studentský umělecký soubor Slovanský tyátr, který působí při Slovanském gymnáziu v Olomouci. Premiéra Maryši bratří Mrštíků se uskuteční příští čtvrtek v Divadle hudby.