HUDEBNÍ MLÁDEŽ ČESKÉ REPUBLIKY

PRKNA - festival hudebního divadla 

TISKOVÁ ZPRÁVA KE 3. ROČNÍKU FESTIVALU HUDEBNÍHO DIVADLA „PRKNA“

HRADEC KRÁLOVÉ, 2.- 4. DUBNA 2004

Hudební mládež ČR, mezinárodní organizace sdružující v ČR přes dva tisíce mladých lidí ve věku mezi 14 a 26 lety, pořádá ve dnech 2. – 4. dubna 2004 v rámci svého ročního programu v pořadí již třetí ročník festivalu hudebního divadla „Prkna“.

Festival Hudebního divadla Prkna je setkání a soutěžní přehlídka středoškolských studentských divadelních souborů, které samostatně nebo pod vedením svých pedagogů provozují vlastní divadelní představení, jejichž důležitou součástí je hudba. V porotě zasedají odborníci z oblastí slova, režie, choreografie atd.

Festival probíhá od pátečního večera od nedělního dopoledne v divadle Drak v Hradci Králové. Vedle přehlídky je pro jeho účastníky připraven tvůrčí seminář se členy poroty a profesionální představení divadla Drak. Soutěžní přehlídky PRKNA se můžou zúčastnit neprofesionální studentské soubory, ale i neúčinkující účastníci festivalu (diváci).

Speciální soutěžní kategorií pro letošní ročník jsou představení inspirovaná dílem Williama Shakespeara.  Divadelní soubory, které se chtějí této kategorie zúčastnit,  měly za úkol zpracovat buď přímo nějakou Shakespearovu hru nebo nastudovat zcela autorské představení, které je Shakespearem inspirováno. Soutěže se mohou zúčastnit i další soubory, s jakýmkoliv představením, které obsahuje výraznou hudební složku.

Na letošní ročník je přihlášeno celkem 6 souborů, z toho 2 soubory Hudební mládeže, jeden s představením Sen noci svatojánské, druhý s představením Mackbeth. Obě tato představení vznikla na loňské Letní škole HM ČR. Dále se se svými představeními představí soubory Džungle a Divadelní studio gymnázia Botičská, oba z téhož gymnázia z Prahy 2. S představením Romeo a Julie přijede soubor „Mrsťa prsťa“, který působí při ZUŠ v Kouřimi. Dále se představí soubor Slovanský Tyátr ze Slovanského gymnázia v Olomouci, který nastudoval představení Kytice legendárního divadla Semafor.

Organizaci festivalu zajišťuje Klub Hudební mládeže Liberec. Festival se uskuteční za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Bližší informace naleznete na www.hudebnimladez.cz, případně na tel. 777 010 250 (Jana Indráková).

Jiří Vedral

tel.:777 269 264

jiri.vedral@hudebnimladez.cz

www.hudebnimladez.cz