Slovanský tyátr láká na samotu do Švédska

10.2.2010 15:08

Sen, Švédsko, samota. Umělecké sdružení Slovanského gymnázia zítra obsadí Divadlo hudby. Studentský ansámbl pod vedením Zdeňka Vévody zopakuje svou cynickou exhibici s názvem Poslední sen Olleho Johanssona.

 

Švédsko. Průměrná hustota zalidnění dvacet obyvatel na kilometr čtverečný. Pro jednoho možná až příliš velká samota v domě bez oken, dnes večer však přichází nezvaní hosté a Olle Johansson má být naposled šťastný. A celý život se převíjí zpátky a zase dopředu jako magnetofonová páska. Znovu Vánoce, Děti z Bullerbynu, ABBA... Error. Každé divadlo i páska má svůj začátek a konec. Něco tu smrdí...
Toť krásně nejednoznačná anotace. Olle Johansson a jeho poslední sen. Slovanský tyátr a jeho inscenace textu Hynka Skotáka, který soutěžil na Cenách Alfréda Radoka 2007.

 
Foto: Zdeněk Vévoda

Výzva pro mlaďáky

"Výběr každé nové hry pro Slovanský tyátr je vždy výzvou. Soubor čítající šestnáct členů ve věku patnáct až osmnáct let na jednu stranu přímo vyzařuje energii a týmového ducha, na druhou stranu je to často neorané pole, co se týče herectví či divadelního uvažování vůbec. Dramaturgova představa dělat mladé divadlo mladých lidí bez zbytečného filozofování, ale zároveň s jakousi uměleckou výpovědí, se opírá o každého z těch nadšených začínajících divadelníků a klade nároky a priori na vlastní jevištní realizaci herce," vysvětluje režisér inscenace Zdeněk Vévoda, který zároveň působí jako umělecký šéf souboru.

Inspirace v samotě

"Poslední sen Olleho Johanssona nabízel příležitost zahrát si všem členům souboru, zároveň podněcoval jejich hravost v sedmi žánrově i obsahově rozdílných scénách. A i když se jednotlivé výstupy liší, nemělo by se nám vytrácet hlavní téma. Na počátku zkoušení jsem se herců zeptal, čeho se v životě nejvíc bojí. Je s podivem, k jakému výsledku jsme v našem věku dospěli. Největší počet lístků obsahoval slovo samota, a já konečně věděl, o čem tohle divadlo hrát," říká Vévoda.
Snít a vzpomínat společně s Ollem můžete začít zítra od půl osmé v Divadle hudby. Více o Slovanském tyátru na jeho webovkách www.tyatr.xf.cz.

oči