Studentské divadlo Tyátr: Džungle nejen před tabulí

Vydáno 3. 10. 2008

Olomouc - Studentské divadlo Tyátr působí na prknech Divadla hudby již pět let. Za tu dobu se mezi studenty Slovanského gymnázia prostřídalo několik kluků a holek, které spojuje jejich zájem o hraní, společné akce a jak je vidět i plno zábavy.


Studentské divadlo Tyátr„V současné době nás je sedmnáct, nejmladší člen má patnáct let. Zakladatelem je Zdeněk Vévoda, který nám doteď velmi pomáhá. Máme za sebou osm inscenací. Asi nejúspěšnější Zahraj to znovu, Same od Woodyho Allena mělo sedmnáct repríz,“ přibližuje uskupení Tyátr režisérka všech her a usměvavá profesorka anglického a českého jazyka Martina Bičová.

Poslední hra Džungle (nejen) před tabulí byla především její nápad, studenti totiž zpočátku předlohu neznali.

„Inspirovali jsme se knihou Evana Huntera Džungle před tabulí a trochu více asi stejnojmenným filmem, který vznikl o rok později než kniha, tedy v roce 1955. Všichni účinkující se podívali na film, někteří přečetli i knížku,“ pokračuje Bičová.

V představení se objevují prvky dob dávnějších a jako kontrast i ty současné. V první části hry se divák dostává do prostředí školy „pro pamětníky“, tedy do dvacátých, třicátých let, kdy vznikaly knihy a filmy Jaroslava Žáka s, jak říká Tyátr, elegantními darebáky.

Jak je vidět i v samotném představení, mezi největší prohřešky patřilo nenaučit se na hodinu a nedokázat tak odpovědět němčináři na otázku či nepřeložit latinská slovíčka.

V druhé, podstatně delší části, už návštěvníkovi divadla tuhne krev v žilách.

„Samozřejmě jsme se klasickou Džunglí před tabulí inspirovali, ale nevykreslili jsme tam rasové problémy v amerických čtvrtích, spíše se snažili poukázat na to, že to, co se dělo a děje v Americe, je i v Evropě,“ popisuje hru autorka.

Na učňovskou školu přichází mladý Dadier učit angličtinu. Žáci ho však buď zcela ignorují nebo ho zesměšňují: „Dedy jééé“, zpívají sborově. Dadier si je však snaží získat a s pomocí jednoho žáka změnit přístup třídy ke škole.

Zajímavou vsuvkou jak pro diváky, tak pro divadelní třídu, je promítání černobílého krátkého filmu Walta Disneyho s Mickey Mousem.

„Tu nahrávku nám sehnal právě Zdeněk Vévoda. V dnešní době by se na ni snad děti ani nemohly dívat, na kolik byla provokativní,“ říká Bičová.

Vrcholem představení se stává útok jednoho z žáků na Dadiera. Kluk vytáhne nůž, ale ke svému překvapení se k němu nikdo nepřidá a Dadierovi se zdaří jeho plán.

Do představení studenti Slovanského gymnázia zakomponovali i příběh, který se odehrál v Polsku před dvěma lety. Čtrnáctiletá Anna Halman spáchala sebevraždu krátce poté, co se ve třídě před zraky spolužáků stala obětí sexuální šikany.

„Také střílení na finské škole v minulém týdnu poukazuje na aktuálnost tématu,“ připomíná Bičová.

Premiéru měla hra na konci června, další repríza snad bude ještě letos.

Simona Horká | Olomoucký deník