Druhý den divadelního festivalu v Opavě

OPAVA – Druhý den právě probíhajícího divadelního festivalu Na cestě nabídl další tři různorodá představení. Na scéně Loutkového divadla se představily dva amatérské soubory z Olomouce a Opavy. Svůj talent prezentovali publiku také mladí adepti herectví z JAMU Brno.

10.11.2007 00:00

Autor: kup


Další den festivalu otevřel olomoucký soubor Slovanský Tyátr. Toto Svobodné umělecké sdružení vzniklo z iniciativy mgr. Martiny Bičové, pedagožky Slovanského gymnázia Olomouc, v roce 2003. Od té doby stihlo získat již několik cen, např. Cenu poroty za inscenaci " Zahraj to znovu, Same " na festivalu Poděs 2006. Což je věc hodna obdivu, uvědomíme-li se, že všichni herci jsou zároveň také studenti gymnázia, při kterém soobor existuje. V Opavě se olomoučtí prezentovali hrou Jaroslava Rudiše a Petra Pýchy Léto v Laponsku oceněnou 2. místem v Dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka 2006 a Cenou Českého rozhlasu 3 – Vltava.

Tragikomedii o tom, jak je vždycky strašně daleko právě to, po čem nejvíc toužíte, představilo pět mladých herců dobře naladěnému opavskému publiku. Možná i proto neskrývali po skončení inscenace členové Slovanského Tyátru v čele s režisérkou Martinou Bičovou nadšení a k opavskému festivalu se vyjádřili velmi pochvalně : " V Opavě se nám velmi líbí. Velký obdiv zaslouží organizátorka festivalu Tereza Lexová, která se s takovou vervou pustila do práce a zdárně vše dotáhla až do konce. A také velký dík patří Slezské univerzitě, jejíž zástupci nás při zahájení festivalu tak vřele přivítali. Moc se nám líbilo, že to bylo takové rodinné a že to s tradicí festivalu myslí všichni opravdu vážně."

Velkým překvapením druhého festivalového dne bylo představení známé antické tragédie Antigona. Inscenace na jejímž vzniku se podílely obě organizátorky festivalu Tereza Lexová ( jako režíserka i účinkující ) a Bára Kroulíková byla publikem oceněna potleskem vestoje. Opavský amatérský soubor Náměstí osvoboditelů č. p. 14 tak ukázal, jak kvalitní zástupce má na poli amatérských divadelních souborů i Opava.

Velmi vydařený den završila interaktivní ukázka průpravy nových adeptů JAMU Brno nazvaná Jak se dělá divadlo. Mladé nadějné herce na podium uvedla sama jejich pedagožka a činoherní režisérka Oxana Smilková. Studenti následně předvedli sérii improvizací na různá témata ( např. meloun, oblíbený polštářek, spor modelky a fotografa ), které pobavily celé divadlo.

Celý program byl uzavřen seminářem, který vedla již zmíněná Oxana Smilková.