Slovanský Tyátr žije Dívčí válkou - „Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet…“

Zdeněk Vévoda, Do půl těla, únor 2004

Slovanský Tyátr je divadelní kroužek na SGO, který právě v této době slaví rok své existence. Všechno začalo někdy na počátku loňského roku, kdy se na vývěsce v prvním patře objevil leták s výzvou: „POJĎTE SI ZABLBNOUT!“, jenž lákal studenty do nově vznikajícího seskupení. Celé to měla a má na svědomí Martina Bičová, múzami posedlá profesorka češtiny a angličtiny, tehdy nová tvář na SGO. Někteří studenti neodolali a přišli na první zkoušky. Po několika týdnech se soubor ustálil na počtu 17 členů.

A začalo se nacvičovat. Z repertoáru, který tvořily hry Zlatý kolovrat v podání Semaforu 70. let, Prima sezóna a Dr. Strauss od Josefa Škvoreckého, byly nakonec vybrány pro představení Zlatý kolovrat a Prima sezóna. Pro herce to znamenalo nejen naučit se scénář, ale především spoustu legrace při zkouškách. Ale nebylo pořád jen veselo. Přišlo období všelijakých zájezdů, zkoušek, výletů apod., a tak se každý týden řešil problém absence a následně alternace. Aby toho nebylo málo, soubor v průběhu jara opustila klavíristka, což byl značný problém, protože na hudebním doprovodu závisí celý scénář Zlatého kolovratu. Nicméně situace se brzy vyřešila, když za piáno usedl nadějný Vojta, ve kterém Tyátr našel i dalšího herce.

Dny ubíhaly a blížilo se vysvědčení a právě období konce školního roku mělo být pro Tyátr převratné. Každý měl už připravený svůj kostým, čekalo se jen na zhotovení kulis. Ty byly zkonstruovány tak, aby se daly snadno složit a oboustranně použít. Herci jim pak vdechli život, když na ně namalovali potřebné scény. Pak už se jen objednal Václavkův sál Vlastivědného muzea na 23. a 24. června a teoreticky bylo hotovo. Třiadvacátého odpoledne proběhla generálka, což nebyla krátká záležitost, neboť jsme se museli seznámit s novým jevištěm a prostředím sálu. Poté jsme se rozutekli do svých domovů, vychutnávat klidný, letní večer před svým prvním velkým vystoupením. Na druhý den se dopoledne hrála dvě představení pro celkem 400 studentů a profesorů SGO. Po úspěchu a závěrečném aplausu jsme zbalili kulisy a rekvizity a odvezli je zpět do školy a šlo se slavit. Za týden začaly prázdniny…

Po dvou měsících volna se těleso znovu sešlo, vyhlášen byl nábor nových členů a za peníze z představení se Tyátr vydal koncem září na soustředění do Petrovic. Tam jsme si oddechli od poprázdninového učebního náporu, vybírali repertoár pro další rok, trénovali a především-výborně se bavili. Po návratu se oprášil Zlatý kolovrat a Prima sezóna, protože 30. října večer se hrálo pro rodiče, učitelský sbor, studenty a přátele školy a o den později dopoledne pro zbývající studenty, kteří představení ještě neviděli. Tyátr měl i tentokrát velký úspěch. Na konci listopadu jsme také hráli ve škole na dnu otevřených dveří, kdy pro nás byla vyhrazena celá učebna 4.B. Během dvou hodin mohlo asi 100 návštěvníků vidět některé pasáže z našich děl, včetně ukázky z Dívčí války. Není již tedy žádným tajemstvím, že se soubor chystá na další premiéru. Nová hra s výše zmíněným názvem je od Františka Ringo Čecha. Je to už docela velké sousto, a tak se vystoupení očekává až někdy v průběhu 2. pololetí. Děj je plný humoru, ale také poučení, jak vypovídá podtitulek nadpisu. A protože členové Tyátru nejsou žádná ořezávátka, chtějí se zúčastnit i nějakého festivalu. Za tímto účelem se připravuje i další kvítek z Kytice, tentokrát Polednice. Máte se tedy na co těšit. Plánů je dost, doufejme, že jich budeme schopni realizovat co nejvíce a především, že se budete s Tyátrem i v novém roce dobře bavit.