Hradecké divadlo Drak obsadili studenti

Právo (Východní Čechy), 5. 4. 2004


     Šestice studentských souborů, provozujících amatérské hudební divadlo, obsadila o víkendu královéhradecké divadlo Drak. Konal se tu třetí ročník festivalu Prkna, který pořádalo sdružení Hudební mládež ČR.
    Volné sdružení vzniklo před třiceti lety kvůli propagaci vážné hudby mezi mladými. Jeho činnost se obnovila před čtyřmi lety s rozšířeným zaměřením i na ostatní umělecké obory. Členy jsou lidé ve věku 15 až 26 let, většinou studenti.

Tři kritéria

  Organizátoři festivalu každoročně oslovují zhruba 350 středních škol a 50 klubů Hudební mládeže ČR.
    "Představení, která se chtějí přehlídky Prkna zúčastnit, musí splňovat tři základní kritéria. Musí jít o autorské představení, přičemž to může být i nově pojaté zpracování známé divadelní hry. Délka by se měla pohybovat mezi 20 až 50 minutami a výraznou součástí musí být hudební složka," uvedl jeden z lektorů sdružení Jiří Vedral.
    Každé přihlášené představení prochází předvýběrem. "Chceme nejprve vidět třeba záznam na videu, nebo se přijedeme i podívat," řekl Vedral.

Hlavně neotřelost

  Šanci postoupit na přehlídku mají především díla, na nichž je vidět neotřelý a zvláštní vklad jeho tvůrců. "Nejde ani tak o to, nalézt nějakou budoucí hereckou hvězdu, jako spíše o originalitu. Příležitost dáváme těm, kdo přinesou tvořivost a vlastní nápady," doplnil.
    Sdružení by chtělo festival rozšířit tak, aby se jej mohlo zúčastnit více souborů. Je to i otázka peněz, i když letošní ročník finančně podpořilo ministerstvo kultury.
    "Ale nechceme, aby se z toho stala jen řada představení. Součástí festivalu musí zůstat doprovodné akce, jako třeba společenský večer nebo tvůrčí seminář. Ten byl letos na téma Umění nápadu a zkratky a vedl jej režisér Draku Jiří Vyšohlíd," vysvětlil Vedral. Podle jeho slov našel festival v Draku skvělé zázemí.
    "V Praze pořádáme některé akce a s divadelní přehlídkou jsme chtěli jít do regionu. Hradec jsme vybrali proto, že v Draku nám poskytují veškerý servis," řekl.

Shakespeare, ale také Woodoo

 Na Prknech se představily dva soubory Hudební mládeže ČR. Big Mc přijel s variací na Shakespearovu hru Mackbeth a uvedl ji pod titulem Mekběta, upravený Sen noci svatojánské zahrál Dream Team. Další shakespearovské téma na motivy dramatu Romeo a Julie předvedl soubor Mrsťa prsťa, který působí při ZUŠ v Kouřimi.
    V obecné kategorii se zúčastnilo Divadelní studio pražského gymnázia Botičská s hrou Woodoo a soubor Džžžžungle ze stejné školy předvedl autorské představení Fauna & Flóra.
    Poslední účastník, Slovanský tyjátr, přijel z olomouckého Slovanského gymnázia se svou verzí semaforského představení Kytice.

    Členové divadelního souboru Džžžžungle se na scéně Draku vyřádili při představení hry Fauna&Flóra.

Jiří Bednář